«Ωρολογιακή βόμβα», έτοιμη να σκάσει από ημέρα σε ημέρα, θα κρατά από τη Δευτέρα η νέα κυβέρνηση, όποια κι αν προκύψει από τις κάλπες, όποιος συνδυασμός δυνάμεων κι αν επικρατήσει, αφού η οικονομία βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού.
Η λίστα με τα μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις που προβλέπονταν στο μνημόνιο και δεν έχουν γίνει μέχρι σήμερα, λόγω της παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου, είναι μακρά. Ως εκ τούτου, πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι η προσοχή της επόμενης κυβέρνησης θα επικεντρωθεί στο φορολογικό πεδίο και στην περικοπή δαπανών, υπό την προϋπόθεση φυσικά ότι θα παραμείνει ανοιχτό το «παράθυρο» επιμήκυνσης του μνημονίου και αλλαγής των στόχων, που επίσημα αφορούν μέτρα ύψους 11,6 δισ. ευρώ για την επόμενη διετία 2013-2014.
Το σίγουρο είναι ότι, εάν συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις -υπό οποιαδήποτε μορφή και σχήμα- με τους δανειστές μας, θα ζητηθεί από την ελληνική κυβέρνηση, αν μη τι άλλο, η τήρηση των αναληφθέντων δεσμεύσεων, όσον αφορά συγκεκριμένες δράσεις, ακόμη κι αν σε αυτές δεν περιληφθούν οι αλλαγές -σε πρώτη τουλάχιστον φάση- στις εργασιακές σχέσεις.
Στόχος η επόμενη δόση
Ζητούμενο φυσικά για την ελληνική πλευρά θα είναι η εκταμίευση της επόμενης δόσης των 4 δισ. ευρώ, ποσό στο οποίο πρέπει να προστεθεί και το 1 δισ. ευρώ που μας «χρωστούν» οι δανειστές μας από τη προηγούμενη δόση, ώστε να κινηθεί λίγο η πραγματική οικονομία, να ανασάνει ελάχιστα η αγορά και να μην υπάρξει ασφυξία στις πληρωμές μισθών και συντάξεων, καθώς και στην κάλυψη των αναγκών των Ασφαλιστικών Ταμείων και του υπουργείου Υγείας.
Για να προχωρήσει λοιπόν το μνημόνιο, ακόμη και με επέκταση του χρόνου εφαρμογής του, η τρόικα θα ζητήσει να δει άμεσα απτά αποτελέσματα για τα εξής:
1. Την ολοκλήρωση, ύστερα φυσικά από συνεννόηση με την Ε.Ε., την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, του πλαισίου ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, με την υπογραφή της σχετικής υπουργικής απόφασης, αλλά και την ταυτόχρονη αξιολόγηση των επιχειρηματικών τους σχεδίων.
2. Την επίτευξη όλων των φορολογικών στόχων που έχουν τεθεί έως το τέλος Ιουνίου, γεγονός που σημαίνει ότι θα πρέπει να εισπραχθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 1 δισ. ευρώ και τα πρόστιμα από ομάδες φορολογουμένων που έχουν ήδη εντοπιστεί από φοροελεγκτικό μηχανισμό, καθώς και να ολοκληρωθεί η διενέργεια συγκεκριμένων ελέγχων. Παράλληλα, η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες θα πρέπει να «τρέξει» τον έλεγχο τουλάχιστον 200 δηλώσεων περιουσιακών στοιχείων εφοριακών.
3. Την άμεση κάλυψη της θέσης του γενικού γραμματέα Διοίκησης Εσόδων, με ένα εξωυπηρεσιακό πρόσωπο κατάλληλης επαγγελματικής πείρας, που έπρεπε να είχε καλυφθεί από τον Μάρτιο.
4. Την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων στους φορείς που δεν έχουν υποβάλει στοιχεία για τις κρατικές δαπάνες, αλλά και τη διεξαγωγή της πειθαρχικής διαδικασίας για τους υπευθύνους.
5. Τον διορισμό όλων των συμβούλων αποκρατικοποιήσεων, που έπρεπε να είχαν διοριστεί από τον Μάρτιο, προκειμένου να πάρει «σάρκα και οστά» το πρόγραμμα της περιόδου 2012-2013.
6. Την επιτάχυνση των διαδικασιών για να ολοκληρωθεί έως το τέλος Ιουνίου η πρώτη φάση απογραφής των κρατικών περιουσιακών στοιχείων.
7. Την ενεργοποίηση της εργασιακής εφεδρείας για 15.000 «πλεονάζον» προσωπικό, για χρονικό διάστημα που να μην ξεπερνά τους 12 μήνες, ώστε μετά να απομακρυνθούν.
8. Την ολοκλήρωση του σχεδίου για τη λειτουργία των ΚΤΕΛ και την παρουσίαση των επιλογών απελευθέρωσης.
9. Την τέλεση των αναγκαίων παρεμβάσεων για επιτάχυνση της εισαγωγής φθηνότερων γενόσημων φαρμάκων στην ελληνική αγορά.
10. Την αλλαγή του αριθμού των συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ με ιδιώτες ιατρούς, ώστε να μειωθεί η αναλογία ιατρών - ασθενών και να φτάσει κοντά στον, πολύ χαμηλότερο, μέσο όρο της Ε.Ε.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου