Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012

«Φτιάξτε κυβέρνηση και ελάτε να διαπραγματευτούμε»




Βρυξέλλες: Του Θάνου Αθανασίου
Ανοιχτό αφήνουν η Κομισιόν, η Καγκελαρία και το ΔΝΤ το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης του χρονοδιαγράμματος μείωσης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, με την ελληνική κυβέρνηση που θα προκύψει στην Αθήνα. 



Σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε η προεδρία του Εurogroup η Τρόικα θα επιστρέψει στη Αθήνα αμέσως μόλις ορκιστεί η νέα κυβέρνηση, θα κάνει τις πρώτες τις επαφές και συζητήσεις, θα αναζητήσει ένα κοινό τόπο για να «προχωρήσει η κατάσταση» και θα συγγράψει «την πρώτη έκθεση αξιολόγησης υπό το δεύτερο οικονομικό πρόγραμμα».

Ο υπουργός εξωτερικών της Γερμανίας, κ.Γκ.Βέστερβέλλε, επανέλαβε δημόσια χθες, ώρες μόλις μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων στην Αθήνα, όσα μετέφεραν στον κοινοτικό τύπο πηγές της Κομισιόν τις προηγούμενες εβδομάδες: «μπορώ να φανταστώ μια δυνατότητα επαναπροσδιορισμού του χρονοδιαγράμματος του οικονομικού προγράμματος, αλλά η Ελλάδα πρέπει να δώσει έμφαση στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις». Παρομοίως ο υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου Ντίντιε Ρέιντερς ανέφερε ότι «υπάρχει ένα περιθώριο διαλόγου για το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του μνημονίου... Πρέπει να σκεφτούμε μια αναπροσαρμογή δέκα ή δεκαπέντε ετών». Στο ίδιο μήκος κύματος τοποθετήθηκε και ο Ράινερ Μπρούντελε. Από το Παρίσι ο Γάλλος υπουργός οικονομικών Π.Μοσκοβισί τόνισε ότι «πρέπει οι Ευρωπαίοι να συνοδεύσουν τους Έλληνες προς την ανάπτυξη, χρειάζεται πειθαρχία, αλλά και ελπίδα». 

Σε γενικές γραμμές στις Βρυξέλλες και τις ευρωπρωτεύουσες επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία για το σχηματισμό κυβέρνησης στην Ελλάδα και σαφώς ανακούφιση για το αποτέλεσμα των εκλογών το οποίο δείχνει «ότι επικράτησαν οι μεταρρυθμιστικές δυνάμεις», σύμφωνα με κύκλους της Κομισιόν. 
Ο πρώτος θεσμικός που συνεχάρη την ΝΔ και τον Α.Σαμαρά για την νίκη τους ήταν ο επικεφαλής της ομάδας των ευρωβουλευτών του ΕΛΚ, Ζόζεφ Ντολ λέγοντας πως, «σε συνδυασμό με τις θυσίες του ελληνικού λαού και με την αλληλεγγύη της ευρωζώνης, η Ελλάδα θα επιστρέψει στο δρόμο της ανάπτυξης».

Λίγο μετά τις 22:00 ώρα κεντρικής Ευρώπης, άρχισε ένα πυρετός τηλεφωνικών επαφών μεταξύ των επικεφαλής των υπουργείων οικονομικών και των εκπροσώπων κυβερνήσεων της ΕΕ. Σε ανοιχτή γραμμή από το Los Cabos στο Μεξικό και την συνεδρίαση των G20 βρίσκονταν οι δύο πρόεδροι των ευρωθεσμών Ζ.Μ.Μπαρόζο και Χ.ΒανΡόμπεη και όπως έγινε γνωστό θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη τύπου – όπου μεταξύ άλλων θα τοποθετηθούν και για το ελληνικό ζήτημα – νωρίς σήμερα το πρωί. Τις επαφές συντόνισε, όσο αυτό ήταν δυνατόν από το Λουξεμβούργο ο πρόεδρος του Εurogroup Ζ.Κ.Γιούνκερ. Στο επίκεντρο των συνεννοήσεων βρέθηκε όπως ανέφεραν πηγές των Βρυξελλών «το πως πρέπει να χειριστούν ενδεχόμενα ελληνικά αιτήματα» και «πόσο μακριά μπορούν να φτάσουν». Καθώς μάλιστα ήδη στη συζήτηση έχει τεθεί η επέκταση του χρόνου αποπληρωμής, η προεδρία του Εurogroup προέβη σε μια διερεύνηση του αν τα κράτη μέλη μπορούν να επεκτείνουν τα συνοδευτικά δάνεια για να καλύψουν τα αντίστοιχα νέα ελλείμματα του ελληνικού προϋπολογισμού. 

Από τις συζητήσεις στο παρασκήνιο προέκυψε εν τέλει ένα συγκεκριμένο μήνυμα που θα μεταφερθεί στην Αθήνα και συνίσταται στο εξής: η βούληση του ελληνικού λαού να μείνει στο ευρώ θα επιβραβευτεί, αλλά και η κυβέρνηση που θα προκύψει θα πρέπει «να τρέξει» όλες τις παγωμένες από το Σεπτέμβρη του 2010 παγωμένες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τις αποκρατικοποιήσεις και τις αλλαγές στη δημόσια διοίκηση. Το τελευταίο είναι σαφές από το γραπτό ανακοινωθέν του Εurogroup, που κατά τα λοιπά δεν παραλείπει να αναγνωρίσει τις θυσίες των Ελλήνων πολιτών, να επαναβεβαιώσει τις καλές προθέσεις των 16 και να αποτιμήσει το εκλογικό αποτέλεσμα ως θετικό για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ. 





Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...