Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

Πέντε γυναίκες πράκτορες της Μοσάντ αποκαλύπτουν



Για τις γυναίκες της Μοσάντ η ζωή θυμίζει λίγο από ταινία, χωρίς όμως τη χλιδή του Χόλιγουντ. Πρόκειται για μια ζωή γεμάτη μυστήριο, ξάγρυπνα βράδια και κίνδυνο…
τουλάχιστον αυτό δηλώνουν πέντε πράκτορες της Ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών μιλώντας για πρώτη φορά δημόσια για τη δουλειά τους. Δίνοντας λοιπόν συνέντευξη στο εβραϊκό περιοδικό «Lady Globes», οι πέντε γυναίκες μιλούν για τη γυναικεία πλευρά της υπηρεσίας χαρίζοντας έτσι στους αναγνώστες μια ιδέα σχετικά με την περιβόητη Μοσάντ και τους πράκτορές της. 

«Ενας άνδρας έχει λιγότερες πιθανότητες να αποκτήσει πρόσβαση σε μια απαγορευμένη περιοχή. Ενώ μια χαμογελαστή γυναίκα είναι πολύ πιθανότερο να τα καταφέρει», λέει η Γιαέλ. Οσο για το που φτάνουν τα όρια για μια γυναίκα πράκτορα εν ώρα καθήκοντος η Εφράτ αποσαφηνίζει τα πράγματα δηλώνοντας «χρησιμοποιούμε τη θηλυκότητά μας επειδή χρησιμοποιούμε κάθε μέσο είναι χρήσιμο. Ακόμα όμως και αν σκεφτούμε να κοιμηθούμε με τον επικεφαλής της ομάδας του Μαχμούντ Αχμαντίνετζαντ για να προχωρήσει η αποστολή, κανείς από τη Μοσάντ δε θα το επιτρέψει. Οι γυναίκες πράκτορες δεν χρησιμοποιούνται για σεξουαλικούς σκοπούς. Φλερτάρουμε, αλλά βάζουμε κόκκινη γραμμή στο σεξ».

Η Εφρατ μάλιστα δε διστάζει να συγκρίνει τη ζωή της με τις ταινίες κατασκοπείας που προβάλλονται στους κινηματογράφους. «Πάρτε μια οποιαδήποτε ταινία κατασκοπείας που έχει δράση. Αυτή είναι η πραγματικότητά μας, όμως ακόμα πιο δύσκολη» και συμπληρώνει ότι έχει συμμετάσχει σε αποστολές πιο επικίνδυνες από οτιδήποτε μπορεί κανείς να δει στον κινηματογράφο.

Η 38χρονη Ελλα από την άλλη προβάλει μια πιο ανθρώπινη πλευρά όταν μιλά για την οικογένειά της και το πόσο δύσκολο είναι να αφήνει τα παιδιά της για μια αποστολή. «Αφήνω ένα ασφαλές σπίτι, τον σύζυγό μου και τρία μικρά παιδιά να κοιμούνται στα κρεβάτια τους, ενώ δάκρυα κυλούν από τα μάτια μου και ένας κόμπος σχηματίζεται στον λαιμό μου», περιγράφει.

Ωστόσο, οι συναισθηματισμοί δεν χωρούν στην δουλειά τους μια και η στρατολόγηση γυναικών είναι πολύ επιλεκτική και η διαδικασία μέχρι κανείς να γίνει πράκτορας είναι εξαιρετικά σκληρή. Δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότερες γυναίκες που εργάζονται στη Μοσάντ δεν έχουν οικογένεια. Όπως όμως δηλώνει ο επικεφαλής της υπηρεσίας Ταμίρ Πάρντο οι γυναίκες αυτές έχουν την ικανότητα να αναλαμβάνουν πολλά καθήκοντα και να «καταπιέζουν το εγώ τους, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι». Συνεχίζοντας ο Πάρντο λέει ότι «σε αντίθεση με τα στερεότυπα, οι γυναίκες έχουν περισσότερες ικανότητες από τους άνδρες καθώς μπορούν να κατανοούν καλύτερα το πεδίο δράσης, “διαβάζουν” ευκολότερα τις καταστάσεις, έχουν καλύτερη αντίληψη του χώρου. Όταν είναι καλές, είναι πολύ καλές».



Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...