Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Πώς 40 οικογένειες στο Μαρούσι εξοικονομούν 150 ευρώ για τα λαχανικά τους

Πώς 40 οικογένειες στο Μαρούσι εξοικονομούν 150 ευρώ για τα λαχανικά τους


Επιτέλους αρχίζει στην Ελλάδα να εξαπλώνεται το κίνημα του guerilla gardening, το οποίο είναι πολύ διάσημο εκτός συνόρων, ακόμη και στη Νέα Υόρκη!

Κάτοικοι στο Μαρούσι μετέτρεψαν οικόπεδο σε λαχανόκηπο που καλλιεργούν μόνοι τους. Έτσι το οικόπεδο στην συμβολή των οδών Ανδρονίκου και Αυτοκράτορος Ηρακλείου, από ένα μέρος με μπάζα και παλιοσίδερα έγινε ένας μεγάλος κήπος που φέρνει καθημερινά στο τραπέζι των κατοίκων φρέσκα λαχανικά!
Τα έξοδα μειώθηκαν, ενώ ο χώρος μετατράπηκε στο επίκεντρο της κοινωνικής ζωής των δημοτών, αφού τους δίνει χώρο για κοινωνικοποίηση.
Οι 40 αυτές οικογένειες καλλιεργούν 2,5 στρέμματα με ό,τι λαχανικά θέλουν (στον καθένα αντιστοιχούν 25 τ.μ.) και εξοικονομούν περίπου 150 ευρώ από τον προϋπολογισμό τους.
Τώρα υπάρχουν μαρούλια, μπρόκολα, κουνουπίδια, αρακάς, καρότα, κουκιά, όλα καλλιεργημένα χωρίς χημικά και λιπάσματα, για να καταναλωθούν από τους αγρότες της πόλης.
Οι κάτοικοι είχαν σημαντική βοήθεια από το δήμο, που ανέλαβε τη μελέτη του εδάφους, το εμπλούτισε με ειδικό χώμα, διευθέτησε την υδροδότηση και παρείχε τις απαραίτητες συμβουλές.
«Το 25% της παραγωγής διατίθεται στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Αμαρουσίου και στα γεύματα αγάπης», λέει ο δήμαρχος Αμαρουσίου, Γιώργος Πατούλης. «Θεωρήσαμε ότι ένας λαχανόκηπος έχει κοινωνικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Ο σκοπός μας ήταν να σηκώσουμε τους κατοίκους από την πολυθρόνα και το πετύχαμε», συνεχίζει ο ίδιος.




Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...