Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

Μπιλιέτα στους διοικητικούς των ΑΕΙ

Σε πειθαρχικά συμβούλια καλούνται να απολογηθούν οι υπάλληλοι που αρνήθηκαν να απογραφούν σύμφωνα με νόμο της κυβέρνησης Παπαδήμου, ο οποίος «πριονίζει» το αυτοδιοίκητο των ιδρυμάτων. Υπό κατάληψη όλες οι σχολές του ΕΜΠ       12/11/2013

Της Αννας Ανδριτσάκη




Το υπουργείο Παιδείας άρχισε να στέλνει στους διοικητικούς υπαλλήλους που δεν δέχτηκαν να απογραφούν
τα έγγραφα παραπομπής στα πειθαρχικά συμβούλια. Εκτός από την τιμωρία (και) για το νέο αυτό πειθαρχικό παράπτωμα, εκτός από την εκδίωξη απεργών που φτάνει έως και την απόλυση, τα παραπεμπτήρια έγγραφα κομίζουν μια νέα πρόκληση για τα ακαδημαϊκά δεδομένα, αποκαλύπτοντας την οργανωμένη από καιρό επιχείρηση άλωσης του αυτοδιοικούμενου χώρου της ανώτατης εκπαίδευσης.

Οι υπάλληλοι των ΑΕΙ θα λογοδοτήσουν όχι στα συμβούλια των Ιδρυμάτων τους αλλά στα πειθαρχικά της περιφερειακής διεύθυνσης εκπαίδευσης (Αττικής), εκεί όπου θα παραπέμπονται εφεξής εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι όλων των βαθμίδων – εξαιρουμένων των καθηγητών ΑΕΙ.

Σε ανύποπτο χρόνο, πέρυσι τον Μάρτιο, η κυβέρνηση Παπαδήμου είχε υπογράψει το νέο Πειθαρχικό Δίκαιο των δημοσίων πολιτικών διοικητικών υπαλλήλων και υπαλλήλων ΝΠΠΔ με το οποίο, όπως αποδεικνύεται εν τη πράξει, ανατρέπονται άρδην εργασιακά κεκτημένα. Αποτελεί δε την ιδανική αφετηρία για επιχειρήσεις περιστολής και περιορισμού δικαιωμάτων, ακόμα και συνταγματικών επιταγών όπως το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων. Υπό φυσιολογικές και δημοκρατικότερες συνθήκες τα Πανεπιστήμια θα αναλάμβαναν τα του οίκου τους. Ο πρύτανης θα προέβαινε στις διαπιστωτικές πράξεις, θα συγκαλούνταν τα ενδοϊδρυματικά πειθαρχικά συμβούλια και τα ΑΕΙ στο πλαίσιο της αυτοτελούς λειτουργίας τους θα ρύθμιζαν θέματα του προσωπικού τους. Τώρα πια όχι.

Με το «έτσι θέλω»

Ο νόμος 4057/2012 (που ψηφίστηκε στις 14 Μαρτίου 2012) περιλαμβάνει, μεν, την παλαιότερη νομοθεσία που αναφέρεται στους πειθαρχικώς προϊσταμένους των υπαλλήλων όπως, στην προκειμένη περίπτωση, των πρυτάνεων και κοσμητόρων για το προσωπικό των ΑΕΙ, ωστόσο, με ειδική προσθήκη τούς αφαιρεί οποιαδήποτε αρμοδιότητα διαχείρισης πειθαρχικών ζητημάτων. Με ένα άρθρο (έκτο) ειδικά για το θέμα αυτό και με τίτλο «Ρυθμίσεις πειθαρχικών θεμάτων εκπαιδευτικών και λοιπού προσωπικού αρμοδιότητας του υπουργείου Παιδείας» ενοποιεί τις βαθμίδες εκπαίδευσης και ενισχύοντας τον άμεσο έλεγχο τους παραπέμπει στα ίδια πειθαρχικά όργανα με τους: εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας δημόσιας και ιδιωτικής, διοικητικό προσωπικό ΑΕΙ, Ειδικό Τεχνικό Εργαστηριακό Προσωπικό, ειδικό επιστημονικό, ερευνητικό, τεχνικό και βοηθητικό διοικητικό προσωπικό.

Κάπως έτσι, αφαιρούνται ένα ένα τα πέπλα της ψευδαίσθησης περί σεβασμού αυτόνομων λειτουργιών και θα ακυρώνονται σωρηδόν οι ασφαλιστικές δικλίδες. Με τον γνωστό τρόπο του «έτσι θέλω» έχουν νομιμοποιηθεί πολλές παρεμβάσεις σε θεσμικά οχυρά. Οι διοικητικοί υπάλληλοι των Πανεπιστημίων παρ” ότι απεργοί κλήθηκαν να απογραφούν και τώρα απειλούνται με αργία–απόλυση.

Η παραπομπή γίνεται για α) παράβαση καθήκοντος, β) σοβαρή απείθεια, γ) μη απογραφή. Για τα δύο πρώτα παραπτώματα επισύρεται η ποινή της οριστικής παύσης.

Οι ίδιοι οι απεργοί επιμένουν. Απογραμμένοι και μη. Χθες, στις γενικές συνελεύσεις που πραγματοποίησαν για να επανεκτιμήσουν την κατάσταση ανανέωσαν τις αποφάσεις της Παρασκευής για συνέχιση της απεργίας στη βάση της απόφασης της Ομοσπονδίας τους για νέα πενθήμερη απεργία.

Στο ΕΜΠ, όλες οι σχολές πλέον τελούν υπό κατάληψη από τους φοιτητές. Στις συνελεύσεις συμμετείχαν και πρωτοετείς. Στο ΕΚΠΑ, πανεπιστημιακοί ορισμένων σχολών συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις. Οι διδάσκοντες της Σχολής Θετικών Επιστημών ανανέωσαν την απόφαση για αποχή από τα καθήκοντά τους.

Εν αναμονή της επετείου

Δεν ξεπερνιούνται οι δυσκολίες στη λειτουργία ακόμα και με αντίστοιχες προθέσεις. Είναι χαρακτηριστικές οι προσπάθειες συνεννόησης ακόμα και για τα βασικά. Στο ΕΜΠ έχει βγει πρόγραμμα εξετάσεων, μαθημάτων, αλλά δεν μπορεί να διευθετηθεί, λ.χ., το θέμα της ευθύνης για το άνοιγμα των αμφιθεάτρων (ποιος θα κρατάει τα κλειδιά, ποιος θα ανοίγει, ποιος θα κλείνει).

Θεωρείται βέβαιο ότι μέχρι την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου δεν θα προλάβουν να εισέλθουν σε κανονικούς ρυθμούς. Αλλωστε, όπως έλεγαν εκπρόσωποι της διοίκησης του ΕΚΠΑ, η προετοιμασία –βάσει και της συνεννόησης με το υπουργείο Δημόσιας Τάξης- απαιτεί κλείσιμο των χώρων από την Πέμπτη το μεσημέρι.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...