Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

«Ώρα μηδέν» για τα Πανεπιστήμια



«Ώρα μηδέν» για τα Πανεπιστήμια
Στα χέρια των διοικήσεων του πανεπιστημίου Αθηνών και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου βρίσκεται τώρα ακέραια η ευθύνη για την επίλυση του ζητήματος που έχει προκύψει με την παρατεταμένη απεργία των διοικητικών υπαλλήλων.

Χθες ο υπουργός Παιδείας Κων. Αρβανιτόπουλος είχε διαδοχικές συναντήσεις με τους δυο πρυτάνεις Θ. Πελεγρίνη και Σ. Σιμόπουλο, καλώντας τους «εκπληρώσουν το καθήκον» τους και να ανοίξουν άμεσα τα Ιδρύματα, ώστε να μην χαθεί το εξάμηνο.
Μάλιστα, ο υπουργός Παιδείας έστειλε και χρονικό τελεσίγραφο προς τα πανεπιστημιακά ιδρύματα και τους διοικητικούς υπαλλήλους. «Μία μικρή μειοψηφία διοικητικών υπαλλήλων συνεχίζει να κρατά κλειστά το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο και το Μετσόβιο Πολυτεχνείο εις βάρος των φοιτητών και των οικογενειών τους, καταχρηστικά. Για τον σκοπό αυτό ζήτησα από τις πρυτανικές αρχές και τα Συμβούλια Ιδρυμάτων τους να εκπληρώσουν το καθήκον τους ασκώντας αρμοδιότητες που τους δίνει ο νόμος, για να ανοίξουν τα ιδρύματα άμεσα, ώστε να μη χαθεί το εξάμηνο» δήλωσε ο Κων. Αρβανιτόπουλος.
Το αυτοδιοίκητο καθεστώς που προβλέπει ο νόμος για τα ανώτατα ιδρύματα με τον νόμο – πλαίσιο δεν δίνει τη δυνατότητα στην πολιτεία να παρέμβει άμεσα στο ζήτημα της συνεχιζόμενης απεργία.
Σχέδιο για την αποκλιμάκωση της κρίσης
Οι κ.κ. Πελεγρίνης και Σιμόπουλος μετά τη χθεσινή τους συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας εμφανίστηκαν συνεργάσιμοι και διατεθειμένοι να πράξουν ότι ορίζει ο νόμος προκειμένου να σταματήσει η συνεχιζόμενη απεργία. Εκ του νόμου υπεύθυνες για την ακαδημαϊκή λειτουργία είναι οι πρυτανικές αρχές.
Οι πρυτάνεις των δύο πανεπιστημίων ενημέρωσαν τον υπουργό Παιδείας για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα ιδρύματά τους, στα οποία ακόμη και οι πύλες τους είναι κλειστές από απεργούς που τις έχουν καταλάβει. Επιπλέον, διαβεβαίωσαν παρείχαν διαβεβαιώσεις ότι θα ξεκινήσουν επαφές με κοσμήτορες και εκπροσώπους των σχολών και των τμημάτων τους για να οριστεί επιπλέον προσωπικό ασφαλείας και να αναζητηθεί με τους διοικητικούς υπαλλήλους ένας τρόπος για να ξεκινήσει το εξάμηνο. Στόχος όπως ανέφεραν είναι να ξεκινήσουν τα μαθήματα του εξαμήνου ώστε να μη χαθεί, αλλά να γίνουν οι εξετάσεις των φοιτητών επί πτυχίω.
Ανεξαρτήτως των συναντήσεων πάντως, όπως έγινε γνωστό, η διαδικασία της διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων προχωράει κανονικά και σύντομα αναμένεται η ανακοίνωση των υπαλλήλων που θα απομακρυνθούν.
Πάντως, στο πανεπιστήμιο Αθηνών το Συμβούλιο Ιδρύματος με χθεσινή ανακοίνωσή του θέτει προ των ευθυνών τους τις πρυτανικές αρχές για την παρατεταμένη αδράνεια των υπηρεσιών του ιδρύματος, καλώντας τις να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες.
Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις έως την ύστατη στιγμή
Οι διοικητικοί υπάλληλοι του πανεπιστημίου Αθηνών έχουν ήδη αποφασίσει τη συνέχιση της απεργίας και την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ σήμερα αναμένεται να αποφασίσουν οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΕΜΠ για το μέλλον των κινητοποιήσεών τους, γεγονότα που αυξάνουν σημαντικά τις πιθανότητες απώλειας του εξαμήνου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...