Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013

Ελλάδα: Το «σκλαβοπάζαρο» της Ευρώπης – Από 22,4 ευρώ μηνιάτικο οι 2 στους 10


Η ελληνική αγορά εργασίας εδώ και 3,5 χρόνια, με τις ευλογίες των Ευρωπαίων εταίρων, «κινεζοποιείται» και το αποτέλεσμα αυτό δεν είναι εμφανές μόνο στις τσέπες των εναπομείναντων εργαζομένων αλλά και στα στατιστικά τα οποία απεικονίζουν την τραγική καθημερινότητα των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα.

Συνολικά, οι 2 στους 10 «σκλαβό – εργαζομένους» έχουν την… «τύχη» να δουλεύουν πλέον, από περίπου 8 μέχρι και –στην καλύτερη περίπτωση- 80 ώρες το μήνα (αντί 160 ώρες που νοείται η πλήρης, καθημερινή απασχόληση). Κατά συνέπεια, οι αμοιβές τους κυμαίνονται από 22,4 έως και… 262 ευρώ το μήνα!
Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, τα οποία έδωσε στη δημοσιότητα ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Βρούτσης, την περασμένη Πέμπτη, στο σύνολο των 1,37 εκατ. μισθωτών που έχουν απομείνει στην αγορά εργασίας (από 1,88 εκατ. άτομα, με την υπαγωγή στο μνημόνια, το Μάιο του 2010), 272.816 άτομα απασχολούνται από μια με δύο έως και 20 ώρες την εβδομάδα! Στην κατηγορία αυτή υπάγονται, κυρίως, απασχολούμενοι με καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας (για λιγότερες 5 ημέρες την εβδομάδα) καθώς και μερικώς απασχολούμενοι οι οποίοι, με τη σειρά τους, δεν καλούνται να εργαστούν καθημερινά αλλά περιστασιακά.
Με βάση το χρόνο εργασίας τους, όσοι απασχολούνται περίπου 2 ώρες την εβδομάδα, έχουν να λαμβάνουν… περίπου 22,4 ευρώ το μήνα (μικτά!). Οσοι εργάζονται έως και 20 ώρες εβδομαδιαίως, στο τέλος του μήνα παίρνουν περίπου 262 ευρώ το μήνα μικτά.
Αντιθέτως, περισσότερες από 35 ώρες (40 ώρες αποτελεί το όριο της πλήρους, καθημερινής,οκτάωρης απασχόλησης) εργάζονται μόλις οι 7 στους 10. Σύμφωνα με το σύστημα «Εργάνη» του υπουργείου Εργασίας, από το 1,37 εκατ. μισθωτούς, στους «τυχερούς» που έχουν σχεδόν οκτάωρη απασχόληση (στους τύπους, αφού στην πράξη ακόμη και οι μερικώς απασχολούμενοι δουλεύουν πολύ περισσότερο από 4ωρο καθημερινά) στους σχεδόν ή πλήρως απασχολουμένους ανήκουν οι 955.352. Και από αυτούς, φυσικά, μόλις ο ένας στους δύο εκτιμάται ότι παίρνει τον μισθό του στην ώρα του…





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...