Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013

Κύκλωμα εκβιασμών σε επιχειρηματίες για μίζες εκατομμυρίων από υπαλλήλους του ΣΔΟΕ


Νέο σκάνδαλο έχει ξεσπάσει στις τάξεις του σώματος δίωξης οικονομικού εγκλήματος, καθώς η διεύθυνση εσωτερικών υποθέσεων της ΕΛΑΣ διερευνά μια σοβαρή υπόθεση με εμπλοκή υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών  έπειτα από καταγγελίες ιδιοκτήτριας εταιρείας για εκβιασμό της από στελέχη του ΣΔΟΕ.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή» η 38χρονη, που δραστηριοποιείται στο χώρο της εμπορίας πολύτιμων μετάλλων, εκβιαζόταν στελέχη του ΣΔΟΕ ζητώντας «μίζα» για να της επιστρέψουν ΦΠΑ ύψους 3,8 εκατομμυρίων ευρώ.
Η 38χρονη παραπέμφθηκε απο τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών με τα οποί επικοινώνησε αρχικά στους  «Αδιάφθορους» της ΕΛ.ΑΣ. Για την υπόθεση έχουν ήδη συλληφθεί ο προϊστάμενος τμήματος ειδικών φόρων του ΣΔΟΕ, δύο δικηγόροι, ένας αστυνομικός και ένας ιδιώτης. Η πρώτη ένορκη κατάθεση της 38χρονης δόθηκε την 8η Νοεμβρίου, αρκετές ημέρες πριν η αστυνομική έρευνα αποκαλύψει εμπλοκή του τμηματάρχη του ΣΔΟΕ και των δύο δικηγόρων στην υπόθεση.
Η ιδιοκτήτρια της εταιρείας είχε, τότε, καταγγείλει ότι προκειμένου να της επιστραφεί ΦΠΑ ύψους 3,8 εκατ. ευρώ που της οφειλόταν, θα έπρεπε να καταβάλει το 13% του επιστρεφόμενου ποσού ως «γρηγορόσημο» σε υπαλλήλους του υπουργείου που θα αναλάμβαναν να προωθήσουν τον φάκελό της.
Στην κατάθεσή της η επιχειρηματίας είχε υποστηρίξει «Τα χρήματα αυτά, δηλαδή το 13% προοριζόταν για υπάλληλο ή υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών (...) για τον υπάλληλο που θα προωθούσε τον φάκελο στον υπουργό (...) τα χρήματα έπρεπε να τα δώσω μέσα σε μαύρες σακούλες». Στην ίδια κατάθεση η 38χρονη κατήγγειλε πως «έχω γίνει δέκτης απειλών ότι επίκειται έλεγχος της επιχείρησής μου από το ΣΔΟΕ, που θα έχει ως αποτέλεσμα να ακυρωθεί στην πράξη κάθε πιθανότητα επιστροφής ΦΠΑ».
Λίγες ημέρες αργότερα, ένα κλιμάκιο υπαλλήλων του ΣΔΟΕ με υπαλλήλους ανώτερης και κατώτερης βαθμίδας πραγματοποίησε επιτόπιο έλεγχο στα γραφεία της εν λόγω εταιρείας, δίχως να εντοπίσει φορολογικές παραβάσεις και δίνοντας συγχαρητήρια στην ιδιοκτήτρια. Ωστόσο όπως καταγγέλει η ίδια, τα πράγματα δεν ήταν όσο ευχάριστα όσο φαίνονταν.
«Γύρω στις 9.30 π.μ. προσήλθε στο γραφείο μου τριμελές κλιμάκιο του ΣΔΟΕ για έλεγχο. Περίπου στις 12 το μεσημέρι λάβαμε συγχαρητήρια από τους υπαλλήλους του κλιμακίου, πλην όμως στη συνέχεια άρχισαν τηλεφωνικές επικοινωνίες με συναδέλφους τους, έπειτα από τις οποίες άρχισαν επισημάνσεις για παρανομίες που διαπιστώνονταν. Στις 2 μ.μ. μας είπαν ότι υπήρχε πρόβλημα, διότι είχαμε διακινήσει περίπου 500 κιλά ασήμι και 168 κιλά χρυσό χωρίς παραστατικά. Τελικά, περί ώρα 7.30 - 8 μ.μ. ήρθε στην επιχείρηση ο προϊστάμενος των υπολοίπων (σ.σ. αναφέρεται στον κατηγορούμενο υπάλληλο του ΣΔΟΕ), που απαίτησε απ' αυτούς να τελειώνουν τον έλεγχο και να μου κατασχέσουν 16 κιλά χρυσού».
Στο καλά στημένο κύκλωμα των επιτήδειων υπαλλήλων η επιχειρηματίας φαίνεται πως είχε περισσότερα μέτωπα να αντιμετωπίσει καθώς, «πισώπλατες μαχαιριές» δεχόταν και απο τον δικηγόρο της ο οποίος ήταν επίσης στο κύκλωμα, με αποστολή να προσπαθήσει να την πείσει ν καταβάλει μίζα στον τμηματάρχη του ΣΔΟΕ προκειμένου να «τακτοποιηθεί» το θέμα που είχε ανακύψει.
«Τα χρήματα»μου είπε ότι προορίζονται για τον... (σ.σ. αναφέρει το όνομα του κατηγορούμενου υπαλλήλου του ΣΔΟΕ) και έναν ακόμα ανώτερό του». Από υποκλαπείσα συνομιλία του 50χρονου δικηγόρου με την 38χρονη στα γραφεία της εταιρείας της στο Σύνταγμα προκύπτει ότι διεφθαρμένος δικηγόρος την προτρέπει να καταβάλει το προσυμφωνημένο ποσό, διαβεβαιώνοντας την πως θα έχει την προστασία της υπηρεσίας και άλλα φορολογικά «ανταλλάγματα».
Την ενημερώνει επίσης ότι μετά την καταβολή των χρημάτων θα μπορούσε να πάρει πίσω τα 16 κιλά χρυσού που είχαν δεσμευθεί καθώς και τη σφραγίδα της επιχείρησης. Αποκαλυπτικό είναι το παρακάτω απόσπασμα συνομιλίας μεταξύ των δύο. Στ. Κ: «Εχουμε δύο μέρες καιρό για να μάθεις». 38χρονη: «Και πώς θέλουν να τους τα δώσουμε;». Στ. Κ. «Cash, τα παίρνω εγώ και τους τα πάω». 38χρονη: «Πρέπει να έχεις τους Ελβετούς στην παράδοση ή εμένα;». Στ. Κ.: «Κανέναν δεν θα έχω, δεν θέλουν να τους δει κανένας».
Η υπόθεση έχει πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης και όλοι οι εμπλεκόμενοι είναι πλέον αντιμέτωποι με βαριές κατηγορίες και ποινές φυλάκισης πολλών ετών.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...