Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

«Πόλεμος» χριστιανών και μουσουλμάνων στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία - 75 νεκροί!


Τουλάχιστον 75 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους την περασμένη εβδομάδα σε συγκρούσεις μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων στην πόλη Μποντά της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας.


«Σκοτώθηκαν τουλάχιστον 60 άνθρωποι και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν. Από τους τραυματίες οι 15 υπέκυψαν στο νοσοκομείο του Μποντά όπου νοσηλεύονταν», είπε ο Κασιάν Καματαρί, εφημέριος της ενορίας Σεν Μισέλ, μιλώντας τηλεφωνικά στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Ένοπλοι μουσουλμάνοι έστησαν οδοφράγματα στην είσοδο και την έξοδο της πόλης και από την περασμένη Τρίτη εξαπολύουν επιθέσεις στους χριστιανούς που αναγκάστηκαν να φύγουν και έχουν βρει καταφύγιο στη δική μας ενορία, όπου φιλοξενούμε ήδη 1.500 ανθρώπους», πρόσθεσε.
Εκτός από τους 75 χριστιανούς, υπάρχουν θύματα και μεταξύ των μουσουλμάνων, όμως ο ιερέας δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσει τον ακριβή αριθμό τους επειδή, όπως εξήγησε «τα πτώματα θάβονται αμέσως». Ο κ. Καματαρί είπε ότι πρώην αντάρτες της μουσουλμανικής οργάνωσης Σελεκά από τις πόλεις Μπαϊκί, Μποντά και Ενγκοτό, που πληροφορήθηκαν για την παρουσία ανδρών της γαλλικής αποστολής Sangaris στο Μπαϊκί «κάλεσαν όλους τους μουσουλμάνους της περιοχής να συγκεντρωθούν» για να αμυνθούν στην περίπτωση που δεχτούν επίθεση από τους χριστιανούς.
Σύμφωνα με τον ιερέα οι συγκρούσεις ξεκίνησαν μετά από έναν καβγά μεταξύ δύο μουσουλμάνων, η κατάληξη του οποίου ήταν ο θάνατος του ενός. «Οι κάτοικοι λιντσάρισαν τον δράστη και κατόπιν ακούστηκαν στην πόλη πυροβολισμοί και οι ένοπλοι μουσουλμάνοι τα έβαλαν με τους ντόπιους», υποστήριξε.
Από την έναρξη της επιχείρησης Sangaris, στις 5 Δεκεμβρίου 2013, οι 1.600 Γάλλοι στρατιώτες σε συνεργασία με τους 5.500 άνδρες της δύναμης Misca της Αφρικανικής Ένωσης προσπαθούν να επαναφέρουν την τάξη στη χώρα. Η κατάσταση βελτιώνεται σταδιακά στην πρωτεύουσα, όμως στην επαρχία, όπου έχουν αναδιπλωθεί πολλοί μουσουλμάνοι πρώην αντάρτες, παραμένει εκτός ελέγχου.


Πηγή


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...