Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

ΝΤΡΟΠΗ! Δε δέχτηκε τυφλό αριστούχο μαθητή τμήμα του ΑΠΘ!


Διαμάχη ξέσπασε μεταξύ του τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ και του παραρτήματος Μακεδονίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών, εξαιτίας της απόφασης του τμήματος να μη δεχθεί έναν αριστούχο τυφλό μαθητή.

Ο τυφλός μαθητής της τρίτης λυκείου έχει διακρίσεις σε μαθητικούς διαγωνισμούς και αργυρό μετάλλιο σε μαθηματική ολυμπιάδα, όπως τονίζει το παράρτημα Μακεδονίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών, με ανακοίνωσή του, την οποία απέστειλε και προς τον υπουργό Παιδείας.
Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος του τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Χρυσάφης, απαντά πως δεν είναι προσωπικό το ζήτημα, αλλά αφορά τα γενικά κριτήρια που θέτει το τμήμα για την εισαγωγή ατόμων με ειδικές ανάγκες σε ό,τι αφορά την ικανότητά τους να το παρακολουθήσουν.
Ο Σύνδεσμος σημειώνει πως το Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ απέρριψε το αίτημα του μαθητή πριν καν καταθέσει το μηχανογραφικό του, επικαλούμενο τα γενικά κριτήρια ικανοτήτων που έχει θέσει το ίδιο για την αποδοχή υποψηφίων φοιτητών με ειδικές ανάγκες, όπως η μη ολική τύφλωση και η μη ανικανότητα και των δύο άνω άκρων και καταγγέλλει ότι "αυτή η απόφαση και ο νόμος που τη στηρίζει είναι αντισυνταγματική" και "τουλάχιστον αναχρονιστική και αντιανθρωπιστική", ενώ υποστηρίζει ότι σε αντίστοιχα τμήματα των Ιωαννίνων και της Αθήνας δεν υπάρχουν εμπόδια εισαγωγής για φοιτητές με προβλήματα όρασης. Σημειώνει ακόμη ότι τριμελής επιτροπή καθηγητών του τμήματος, που έγινε για να εξετάσει την περίπτωση της αίτησης του μαθητή την απέρριψε, χωρίς καν να έρθει σε επικοινωνία με τον ενδιαφερόμενο υποψήφιο.
Ο 18χρονος, μαθητής του γενικού λυκείου Πεύκων, προέρχεται από οικογένεια τυφλών και έχει δύο μικρότερους αδελφούς, ηλικίας 17 και 10 ετών, εκ των οποίων μόνο ο τελευταίος έχει κανονική όραση. Έχει αριστεύσει από την ηλικία των 10 ετών με πολλές διακρίσεις σε σχολικούς διαγωνισμούς της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας και της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών, ήταν αριστούχος και παραστάτης στις παρελάσεις στις δύο προηγούμενες τάξεις του λυκείου, ενώ έχει σημαντικές επιτυχίες και στο σκάκι, με το οποίο ασχολείται από μικρός. Φέτος, κατέκτησε για τρίτη συνεχόμενη φορά την 1η θέση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Τυφλών Ανδρών Σκακιστών και την 9η στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Τυφλών Νέων Σκακιστών 2013.
Η οικογένεια του 18χρονου μαθητή περιμένει και εγγράφως από το Τμήμα Φυσικής την απορριπτική απάντηση στο αίτημά τους.


Πηγή


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...