Παρασκευή 18 Ιουλίου 2014

Και νέα μείωση διοικητικών στα μεγάλα ΑΕΙ


Νέα «αποψίλωση» από διοικητικούς υπαλλήλους περιμένει τα μεγάλα πανεπιστήμια της χώρας από τον Σεπτέμβριο.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», περίπου 400 υπάλληλοι των οποίων οι συμβάσεις τα προηγούμενα χρόνια μετατράπηκαν από ορισμένου σε αορίστου χρόνου -οι λεγόμενοι Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου (ΙΔΑΧ)- δεν έχουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά για να αποδείξουν ότι κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και άρα να δικαιολογήσουν τη μετατροπή στο εργασιακό τους καθεστώς εργασίας. Η τυχόν απομάκρυνσή τους από το ΑΕΙ θα ενισχύσει την παράλυση των διοικητικών υπηρεσιών οκτώ ιδρυμάτων, τα οποία ήδη αντιμετωπίζουν οξύτατα προβλήματα λόγω της διαθεσιμότητας συνολικά 1.164 διοικητικών υπαλλήλων τους.

Ειδικότερα, στα ΑΕΙ υπάρχουν διοικητικοί υπάλληλοι που μονιμοποιήθηκαν με βάση τα προεδρικά διατάγματα επί υπουργίας Αναστάσιου Πεπονή (1993-1994), επί υπουργίας Βάσως Παπανδρέου (1999-2001) και με τον 164/2004 επί υπουργίας Προκόπη Παυλόπουλου. Από την τελευταία φουρνιά, πολλοί μονιμοποιήθηκαν μεν σε θέσεις διοικητικών υπαλλήλων, αλλά ουσιαστικά ήταν ερευνητές, που έκαναν και διδακτικό και ερευνητικό έργο πλην του διοικητικού. Ενδεικτικά, στα 22 πανεπιστήμια πριν από την εφαρμογή της διαθεσιμότητας, οι δύο στους τρεις διοικητικούς υπαλλήλους ήταν ΙΔΑΧ (οι 4.232 από τους 6.171 διοικητικούς υπαλλήλους). Καθώς η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει ζητήσει τον έλεγχο των στοιχείων που χρησιμοποιήθηκαν για να μονιμοποιηθούν οι ΙΔΑΧ, από τα ίδια τα ιδρύματα άρχισαν να γίνονται οι πρώτοι έλεγχοι, καθώς οι άνθρωποι σε θέσεις-κλειδιά εντός των ΑΕΙ γνωρίζουν ότι κρύβονται πολλοί «σκελετοί» στους φακέλους των ΙΔΑΧ. Ετσι, κρίνεται απαραίτητο να κλείσει το θέμα στο πλαίσιο και της αξιολόγησης των διοικητικών δομών των ΑΕΙ, την οποία κάνουν αυτή την περίοδο τρεις εταιρείες για λογαριασμό του υπουργείου Παιδείας.

Από την άλλη, η προχειρότητα με την οποία οργανώθηκε η διαθεσιμότητα των διοικητικών υπαλλήλων επί υπουργίας Κων. Αρβανιτόπουλου συνεχίζει να ταλαιπωρεί τα ιδρύματα. Χαρακτηριστικό είναι το κομφούζιο με τους βιβλιοθηκονόμους του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το ΕΚΠΑ είχε 45 διοικητικούς υπαλλήλους ως βιβλιοθηκονόμους, εκ των οποίων οι 19 με πτυχίο Βιβλιοθηκονομίας και οι υπόλοιποι 26 με άλλο πτυχίο. Γιατί, λοιπόν, 45 βιβλιοθηκονόμοι; Διότι μέσω των προεδρικών διαταγμάτων το ΕΚΠΑ «βάπτισε» κάποιους συμβασιούχους «βιβλιοθηκονόμους», έστω κι αν δεν είχαν σχετικό πτυχίο, και τους μετέτρεψε σε ΙΔΑΧ τοποθετώντας τους σε διοικητικές θέσεις, δηλαδή ούτε καν σε βιβλιοθήκες. Μετά τη μοριοδότηση όλων των υπαλλήλων με τα κριτήρια που ετέθησαν επί Αρβανιτόπουλου, σε διαθεσιμότητα ετέθησαν 15 βιβλιοθηκονόμοι, οι περισσότεροι με πτυχίο Βιβλιοθηκονομίας, διότι δεν μοριοδοτείται το πτυχίο της σχετικής ειδικότητας. Αντίθετα, μοριοδοτείται ο βαθμός πτυχίου. Ετσι βρέθηκαν απόφοιτοι σχολών που έβαζαν μεγάλους βαθμούς (π.χ. μια ξενόγλωσση φιλολογία) σε πλεονεκτική θέση έναντι διοικητικών υπαλλήλων με πτυχίο από αυστηρές σχολές (π.χ. Πολιτικό ή Οικονομικό).

Παράλληλα, τα ΑΕΙ καλούνται να κινηθούν σε συνθήκες μειωμένης χρηματοδότησης. Ενδεικτικά, υπάρχει κίνδυνος να μη γίνουν μαθήματα την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά 2014-15. Το θέμα συζητήθηκε χθες σε συνάντηση του γ.γ. του υπουργείου Παιδείας Αθανάσιου Κυριαζή με πρυτάνεις ΑΕΙ και προέδρους ΤΕΙ, και αποφασίστηκε να αξιοποιηθούν πανεπιστημιακοί υπότροφοι. Αλλο ένα δείγμα υποβάθμισης αποτελεί το γεγονός ότι απεβίωσαν πειραματόζωα λόγω κακών συνθηκών σε εργαστήρια Ιατρικής της χώρας.



Πηγή  http://www.kathimerini.gr/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...